Menyforslag immunproblemer

Riktig fôring av hunder

Mengden av mat må vurderes. Som hos mennesker varierer behov etter aktivitetsnivå. Som en pekepinn kan du bruke 2 % av ønsket kroppsvekt som et utgangspunkt for kjøttmat og fisk i tillegg kan du gi ubegrensede mengder grønnsaker, litt moden frukt og evt. litt karbohydrater i form av kokt fullkornspasta, eller naturris. Dersom hunden din må passe vekten, kutt ut så mye karbohydrater som mulig. Erstatt brødskiver med litt ren fisk, en kotelett eller en kyllingklubbe/-vinge eller to.

 

FORSLAG

  • Ca 2% av hundens ønskede kroppsvekt av rått kjøtt/fisk, helst med bein (ta ut de groveste beina fra fisken) , sener, marg osv. Hvis Hunden bør veien 15 kg, skal hun altså ha ca 300 gram kjøtt/fisk per dag, delt i så mange måltider du gir henne. Du kan gi både ferdige kjøttprodukter beregnet for hund, eller kjøtt og bein fra vilt, eller kjøtt/fisk beregnet til mennesker
    • Høne, kylling, vilt, dvs. rester fra jakt, okse, kalv, sau osv
    • Innmat er også fint for hunden, men ikke for ofte (to ganger i uka er max)
    • Kyllingvinger, kyllingnakker, kalkunnakker osv er veldig bra mat.
      • HUSK AT FUGL ALLTID MÅ VÆRE RÅTT!!!
    • Fersk hvitløk. Start med 1/4 fedd knust i maten, gjør det i en ukes tid, så ½ fedd i en uke til, deretter kan du knuse eller finhakke et lite fedd hvitløk hver dag til Hunden. Dette er bra for å drepe bakterier, sopp og parasitter, fint for immunforsvaret og gjør bra for fettomsetningen i systemet. Det spekuleres også i om det faktisk bidrar til å holde flåtten vekk. (Det er ikke anbefalt å gi hvitløk til små hunder som veier under 10kg da det er mistanke om at det kan forårsake blodmangel). 

 

RÅ grønnsaker så mye hunden vil ha, godt most i kjøkkenmaskinen/blender skal inkluderes i måltidet. Årsaken til at grønnsaker må moses er at celleveggene må knuses for at hunden kan nyttiggjøre seg innholdet. Du kan også kjøpe store pakker med frosne grønnsaksblandinger.

  • Brokkoli, blomkål, gulrot, agurk, tomat, salatblader, rester av dagens eller gårsdagens salatbolle.
  • Litt godt moden frukt

 

Dersom du ikke bruker økologiske grønnsaker er det svært viktig at du skrubber grønnsakene. Helst skal de vaskes i vann med eddik (2 dl eddik i en bøtte med vann). Dersom Hunden ikke liker rå frukt og grønnsaker kan de kokes lett. Kast kokevannet hvis blandingen ikke er økologisk.

 

Når du går over på naturlig mat må du sørge for at Hunden får nødvendige vitaminer, mineraler og oljer. Etter min erfaring er det få hundespesifikke mulitvitaminer. Jeg har sjekket innholdet i vitaminpulveret fra Provit som er det mest kjente, og da viser det seg at du godt kan gi en multivitaminpille som er beregnet på mennesker. Til Hunden kan du benytte ½ voksendose.  Dersom du kjøper ferdigblandet kjøtt fra f. eks Vom og Hundemat eller Provit (14kg sekken fra Provit har vitaminene i en separat pose i sekken, mengdebeskrivelse bak på sekken), behøver du i utgangspunktet ikke å tilføre noe.

 

Forslag til meny for hund som bør veien ca 15kg og har normalt eller lavt aktivitetsnivå:

  • 300 gr rent kjøtt (bein kommer i tillegg), eller fisk.
  • 1 gulrot, litt brokkoli og/eller blomkål/grønnkål etc
  • Agurk (veldig basisk mat som alle mager liker)
  • ½ tomat
  • Blåbær, litt eple, litt klementin etc

 

Mellommåltider kan være et lite kjøttbein eller en kyllingklubbe. Det bidrar til å holde tannsteinen på avstand og gir naturlig kalsium, i tillegg blir tyggebehovet tilfredsstilt. Av erfaring må Hunden ha oppsyn med hvor mye hun gnager på ”vekt-bærende-bein” som f.eks margbein. Der er det bare margen som skal spises og restene av kjøttet på utsiden. Resten gjør bare hærverk på tannemaljen og i magen.

 

Hunder har metabolisme som bortimot tilsvarende ulvens, som får mat når de klarer å nedlegge et byttedyr. Derfor; både for hunder som mangler matlyst OG for de som er overvektige kan det være en god ide å faste en dag i uken, når de er voksne. Da får fordøyelsessystemet lov til å oppføre seg tilnærmet lik slik det er ment å gjøre, og indre organer får en rolig dag.

 

Oljer (linfrøolje eller fiskeolje, krill eller villaks) som inneholder omega 3 er bra for immunforsvaret, pels, ledd, hjerte og leddplager. Bruker du produkter til mennesker, gå ut fra at dosen er beregnet på et individ som veier 75 kg og gjør regnestykket. Dersom du kjøper produkter til hund, følg bruksanvisningen. For å forsterke virkningen av omega 3 oljer har det vist seg at E-vitamin er nyttig, f.eks litt hvetekimolje eller en E-vitamin kapsel. Hvetekimolje får du bl.a. kjøpt i dyrebutikker, i helsekostforretninger og på nettet.  E-vitamin er fettløselig, det betyr, at overflødig vitamin ikke uten videre bli skilt ut med urinen, men en liten dæsj hvetekimolje hver dag er flott. E-vitaminer er også bra for øyehelsen. Hvis du gir kapsler beregnet til mennesker, husk å stikk hull på den før du gir den til hunden.

 

C-vitaminer har en svært god effekt på immunforsvaret, ledd og hud. Jeg vil anbefale 1200 mg per dag til Hunden. C-vitaminene må være syrenøytrale, dvs sky alt som heter ascorbinsyre, men konsentrer deg om natrium ascorbate, kalsium ascorbat,  C-flex eller Ester C. Førstnevnte kan bestilles på apoteket i stor og liten forpakning. C-flex og Ester-C får du kjøpt i helsekostforretninger, apotek og dagligvareforretninger. Dette kan du gi i maten. Dersom du fôrer to ggr daglig, deler du dagsdosen i to. Opptaket blir bedre da. Pass på at produktet ikke inneholder kunstig søtningsmidler. Det er giftig for hund.

 

En stor del av immunforsvaret kommer fra tarmene; derfor anbefaler jeg at Hunden får en 30 dagers kur med probiotika. Også her er det mange typer på markedet, og jeg vet at noen veterinærer selger hundespesifikke produkter.  Til hund har jeg har god erfaring med Udos Choice Super 8 som i utgangspunktet er beregnet til mennesker. Del kapselen, ta ½ voksendose og strø over maten eller i en dæsj Biola naturell (drikkevarianten)  før leggetid. 

 

 

 

 





Turid 12.10.2014 15:24

300 EUR + blodprøve hos veterinær.

Ida 12.10.2014 13:40

Hva koster denne testen?

| Svar

Nyeste kommentarer

27.03 | 07:02

Er det noen jeg stoler på vedr hundene mine så er det Turid . Hun er helt fantastisk og har lang og bred erfaring. Kan gi mine beste anbefalinger .

02.05 | 11:48

Hei 😊
Har en schæferhund på 4 år som har fått en smell i høyre bakpart.
Skulle gjerne fått litt behandling og godt igjennom han litt.

Mvh
Anita G Karlsen

07.03 | 20:40

Tusen takk... Her får man god tid, god og effektiv behandling -uten smertestillende og lite hjelpsomme tabletter -som i tilegg hadde veldig uheldige bivirkninge

07.03 | 20:28

Alternativ behandling. Om det er noen som tror det er én vetrinær,etter de har lest teksten over, da vil jeg si det er trangt oppi toppen. Veldig også