Fôring

Naturlig fôring for valper

Dette forslaget er laget på grunnlag av Ian Billingshursts BARF metode, som betyr Bone And Raw Food.

Det er fullt mulig å lage maten helt fra bunnen av, men med dagens travle tempo har jeg gått ut fra et ferdiglaget kjøttfôr som kan kjøpes i ½ kg pølser i dyrebutikker og veterinærer. Den mest vanlige leverandøren er Vom og Hundemat.

Av grønnsaker kan du bruke RÅ

 • Brokkoli,
 • Blomkål
 • Gulrøtter
 • Salat
 • Tomater
 • Etc

Det mest hensiktsmessig er at du knuser alle grønnsakene i en kjøkkenmaskin og blander det med kjøttet. Da vet vi at valpen får i seg de viktige grønnsakene. Hvis den liker å gnage på rå grønnsaker er det helt OK også, bare sjekk at den får i seg det den skal ha.

Putt gjerne i litt frukt også, men det bør være av den godt modne typen. Inkluder også olje (omega 3), og en voksendose c-vitaminer uten askorbinsyre, f.eks Ester C eller C-Flex som du får kjøpt på apoteket.

For å finne ut hvor mye du skal fôre valpen din med må du vite hvor mye den veier. 10% av valpens vekt er et godt utgangspunkt.

Hvis valpen veien 5kg skal den altså ha 500gr mat per dag, delt opp i de antall måltider du finner det passende, sett i sammenheng med hvor stor magesekk valpen har og derav hvor mange måltider maten må deles opp i. Husk å inkluder godbiter, bein etc i mengden. Det er viktig at du har et skarpt øye på hundens ”hold”, og enten legger til litt ekstra mat hvis valpen blir tynn eller tar vekk noe hvis den går opp i vekt. Ved vektøkning kan du legge til litt mer grønnsaker og ta vekk litt kjøttmat, slik at valpen ikke føler sult. Det er flere måter å finne ut hvor mye valpen din skal ha av mat, men dette er den enkleste måten. Hvis du har behov for flere råd vedrørende dette; spør meg gjerne.

Vi anbefaler at måltidet deles opp i ¼ ferdig vitaminisert kjøtt, ¼ grønnsaker/frukt + ½ rått kjøtt med bein, f.eks. RÅ kyllingvinger. I tillegg skal valpen ha noen store kjøttbein som den kan jobbe med hver dag.

Når du fôrer med rått kjøtt er det viktig at valpen også spiser beina. Dersom valpen viser at den syns den ferdige kjøttmaten er best, kan du sørge for at hun får kyllingvingene servert før kjøtt/grønnsaksblandingen. Da vil hungeren gjøre at hun spiser bedre. Dette pleier ikke å være noe problem. Hunder elsker rått kjøtt.

Variasjon er viktig. Det vil gjøre at hunden ikke blir kresen på mat resten av livet, og at fordøyelsessystemet blir vant til å håndtere forskjellige typer mat. Måltidene skal være balanserte over tid, men hunden behøver (som oss) ikke ha ”alt” hver dag. Har du fornuftige matrester, uten salt eller annet krydder kan du godt bruke det til avveksling fra den vanlige menyen. La ikke all ferdigmaten som blir prakket på oss ta fra oss selvtilliten til å fôre hundene våre. Det har vi klart ganske bra i hundrevis av år.

Huskeregler er fint, og jeg vil avslutte med følgende.

 • Dietten bør bestå av 60% rått kjøtt og bein
 • 30% skal være rå grønnsaker
 • Valper trenger innmat i dietten sin – sånn ca 5-10%
 • Valper skal holdes slanke og bittelittegranne sultne, uavhengig av rase
 • Valper skal ikke fôres fete
 • Valper skal vokse langsomt
 • Valper trenger ikke ekstra kalsium når de får mye rå kjøttmat
 • Valper trenger ikke behandlet mat (tørrfôr eller boksemat)
 • Valper trenger ikke kornmåltider, men litt er OK
 • Valper trenger ikke spikrede måltidstider
 • Valper trenger ikke at hver eneste måltid skal være fullstendig balansert
 • Mat som har vært frossen er helt ok
 • Uforurenset jord eller leire kan være OK å spise
 • Litt faste er heller ikke skadelig, men ikke for ofte
 • Å bli eksponert for bakterier, riktignok under kontroll er bra

Gjør ting enkelt. Lag dagens måltid i en jafs, og fordel det så utover dagen. Å fôre riktig er ikke vanskelig, dyrt eller tidkrevende, men kan kreve litt planlegging til å begynne med. Ved å investere i valpens første år vil du sikre god helse, et langt liv og færre veterinærkostnader.

Lykke til!!

Ned i vekt

Mengden av mat må vurderes. Som hos mennesker varierer behov etter aktivitetsnivå.

FORSLAG FOR ”STORE” HUNDERASER, fra 30kg og oppover

Ca 500gr rått kjøtt, helst med bein, sener, marg osv

Kylling, høne, vilt, dvs rester fra jakt, okse, kalv, sau osv

Innmat er også fint for, men ikke for ofte (en gang i uka er nok)

Kyllingvinger, kyllingnakker, kalkunnakker osv er veldig bra mat.

 • HUSK AT BEIN ALLTID MÅ VÆRE RÅTT!!!

RÅ grønnsaker så mye hunden vil ha ,  godt most i kjøkkenmaskinen/blender skal inkluderes i måltidet.

(Hvis du noen gang får argumentasjonen: ”Har dere noen gang sett en hund i grønnsaksåkeren?” kan du trygt svare at nei, det har du ikke, men hva er det første en ulv eller villhund spiser når den har nedlagt et bytte?? Jo, magesekkens innhold. Og hva er det der?? GRØNNSAKER, GRESS OSV)

 • Brokkoli
 • Blomkål
 • Gulrøtter
 • Godt moden frukt

Dersom hunden din må passe vekten er det viktig å holde den unna karbohydrater. Gi godt med kjøtt, og PØS på med rå og kokte grønnsaker, så mye den vil ha.  Gjør måltidene til en fest!  La hundene få oppleve nye smaker hver dag.

Du må sørge for at hunden får sin dose med vitaminer og mineraler. Dette kjøpes på nettet, i dyrebutikker eller hos veterinær. Et rått egg i ny og ne er også fint, knus gjerne skallet i bitte-bitte-små biter og la det være med.

Av godbiter bør du holde deg til rå kyllingvinger, annet kyllingkjøtt, kyllingpølser, okseører, gulrotbiter, rå griseører/haler. Rå kjøttbein er også strålende. Det reduserer sultfølelsen og er godt tidsfordriv.  Hold hunden din vekk fra tørkede griseører, de er smekkfulle av kalorier.

En hund behøver ikke ”få alt den trenger” hver dag. Den må få alt den trenger i løpet av f.eks uken, men behøver slett ikke alt hver dag. Det samme gjelder for hund som for menneske.

Naturlig fôring

Riktig fôring av hunder

Mengden av mat må vurderes. Som hos mennesker varierer behov etter aktivitetsnivå.

FORSLAG

Ca300 - 1000gr rått kjøtt, med bein, sener, marg osv

Kylling, høne, vilt, dvs rester fra jakt, okse, kalv, sau osv

Innmat er også fint for, men ikke for ofte (en gang i uka er nok)

Kyllingvinger, kyllingnakker, kalkunnakker osv er veldig bra mat.

 • HUSK AT BEIN ALLTID MÅ VÆRE RÅTT!!!  

RÅ grønnsaker så mye de vil ha , godt most i kjøkkenmaskinen/blender skal inkluderes i måltidet. Det er helt nødvendig å knuse celleveggene på rå grønnsaker for at hundene kan nyttiggjøre seg innholder.

(Hvis du noen gang får argumentasjonen: ”Har dere noen gang sett en hund i grønnsaksåkeren?” kan du trygt svare at nei, det har du ikke, men hva er det første en ulv eller villhund spiser når den har nedlagt et bytte?? Jo, magesekkens innhold. Og hva er det der?? GRØNNSAKER, GRESS OSV). De aller fleste hunder spiser rå grønnsaker og kan nyttiggjøre seg dem forutsatt at celleveggene er knust, dvs. fått en runde i en matmølle eller på et rivjern. Noen hunder liker ikke rått, og kan da gjerne få kokte grønnsaker. Viktig å koke dem uten salt. Forslag til grønnsaker:

 • Brokkoli
 • Blomkål
 • Gulrøtter
 • Squash
 • Agurk
 • Tomater
 • Godt moden frukt  

 Gjør måltidene til en fest!  La hundene få oppleve nye smaker hver dag.

Du må sørge for at hundene får sin dose med vitaminer, mineraler og oljer. Dette kjøpes på nettet, i dyrebutikker eller hos veterinær. Et rått egg i ny og ne er også fint, knus gjerne skallet i bitte-bitte-små biter og la det være med.

Et annet alternativ er de ferdige vitaminiserte og mineraliserte produktene fra f.eks Vom og Hundemat, www.vomoghundemat.no. Min erfaring er at deres beregning av vitaminer, mineraler og oljer er bra, i hvert fall til friske hunder. Disse produktene kan du kjøpe i hundeforretninger og veterinærer. Hvis du kjøper i større kvanta går prisene ned (som det pleier å gjøre).

En hund behøver ikke ”få alt den trenger” hver dag som det står i reklamen for tørrfôr. Den må få alt den trenger i løpet av f.eks uken, men behøver slett ikke alt hver dag. Det samme gjelder for hund som for menneske.

For å dempe urolige mager kan de gjerne få litt Biola naturell, helst drikkevarianten som ikke inneholder sukker. Probiotika er også flott for en mage i opprør, og kan strøs over Biolaen som allerede inneholder de samme gode bakteriene. Dosen som er angitt på boksen er beregnet til menneske 75kg. Den må omregnes til hundenes vekt. Det gir ingen skade hvis man gir for mye, men det er viktig å gi dosen over et stykke tid for å kontrollere at det fungerer.

Tilskudd av hvitløk er tatt bort ettersom det er vanskelig område med mange meninger.

Liz Aina 27.11.2019 18:25

Hei!
Ser du har hvitløk i hundeforet.
Har lest flere steder at hunder ikke skal ha hvitløk hverken rå eller behandet

Turid 27.11.2019 18:33

Hei Liz Aina. Takk for at du spør! Vi anbefaler ikke hvitløk til hunder under 10 kg. Utover har vi et oppsett i forhold til kg eller mengde mat.Fungerer utmerkt

Rita 12.12.2017 19:52

Hvorfor i all verden gir du feile opplysninger. Hunder skal verken ha rå brokkoli eller hvitløk.

Mia Opdahl 13.01.2020 12:24

Hvitløk i diett til hund gir hemolytisk anemi!! Uansett kg kroppsvekt!

Turid 12.12.2017 22:07

Hei Rita
Gi meg gjerne en E-mail adresse så kan vi snakke litt sammen der.

Linn Veronika Rongen 11.05.2017 18:39

Korfor må fugl være rå? Eg pleier å steike opp kyllingkjøttdeig

Turd 03.04.2017 18:55

Hei Cathrine. Gi meg gjerne E-mail adressen din så kan jeg sende noe til deg på mail

Turid L. Skogvold 03.04.2017 18:55

Hei Cathrine. Gi meg gjerne E-mail adressen din så kan jeg sende noe til deg på mail

Catherine 02.04.2017 20:35

Alaskan Husky 12 år står på id-foret til Hills pga av høye leververdier, men vil gjerne ha noen råd om hva han kan få i stedet? Gir også Denosyl

Anne 06.06.2016 19:59

Hunden min har fått påvist pankreatitt, bukspyttkjertelbetennelse. Hvordan kan jeg best fore han?

Turid 06.06.2016 20:13

Fôr naturlig med lavt fettinnhold. Gå inn på www.matvaretabellen.no, der finner du næringsinnhold Det finnes også tilskudd http://www.dyrlegebutikken.no/product

Turid , Dyrealternativen 13.04.2016 18:12

May-Britt: Du kan bruke søtpotet, epler, kokt kålrabi, vanlig poteter (selvom det er mye stivelse). Stort sett det meste... Hold deg unna løk, druer.....

May-Britt 13.04.2016 11:26

Jeg blander V&H med Gulerøtter og kokt blomkål, kan jeg bruke noe annet enn blomkål? ikke brokkoli. og det må tåle å bli fryst takker for svar. super side dette

turid 13.02.2015 17:46

Jeg anbefaler alltid ren mat, aldri tørrfôr. Å gi kroppen næring den kan identifisere er viktigere enn noen gang. C-vitaminer,økologisk kamille er også bra.

Siri 13.02.2015 13:36

Hei, har en hund som blir foret med Royal canin Renal Tørrfor 1 års tid pga litt dårlig nyreprøver. Og lurer på om jeg kan fore med noe VOM, Hva anbefales?

Lalala 12.01.2015 21:21

Jeg har lest flere plasser at rå brokkoli er farlig for hunden? Samme som sjokolade og løk.

Turid 12.01.2015 22:35

Veldig mange teorier rundt dette, jeg oppfatter at det har med mengde å gjøre. Fôr med forskjellige grønnsaker, bytt på.

Turid 11.10.2014 20:19

Det viktigste er at hunden får mat omtrent på samme tid hver eneste dag. Viktig for indre organer.

Silje 11.10.2014 01:30

Hei! Jeg har et lite spm angående fóring. Skal hunden spise samtidig med oss, eller før/etter? Har dette noe å si for hunden?
Silje

Bitten Christiansen 02.07.2014 17:55

Takk for meget informative råd ang. foring.Har en dachsvalp på 12 uker som får vom og hundemat. Vi er veldig fornøyd med det og det er valpen også.

Viola 21.05.2013 14:28

Hei. Leser "glupsk" alle rådene dine - og spennende sider. Vedr. kyllingvinger... Spm: Kan hunden få kyllingvinger/klubber MED bein? Hvorfor kun rått? mvh Viola

turid 28.04.2013 19:54

Hei Maibritt. Gi meg mailadressen din så svarer jeg deg direkte.

maibritt 28.04.2013 18:04

Hva med den hundepølsen en kjøper ferdig. Har fått en omplassert tynn liten hund og trenger råd for for. Tørrfor vil den overhodet ikke ha. Hunden har lang pels

Turid 26.01.2013 08:14

Hvitløk kan være farlig for hunder: http://suite101.com/article/is-garlic-good-or-bad-for-dogs-a192130. Veldig fin side :)

Nyeste kommentarer

27.03 | 07:02

Er det noen jeg stoler på vedr hundene mine så er det Turid . Hun er helt fantas...

02.05 | 11:48

Hei 😊 Har en schæferhund på 4 år som har fått en smell i høyre bakpart. Sku...

07.03 | 20:40

Tusen takk... Her får man god tid, god og effektiv behandling -uten s...

07.03 | 20:28

Alternativ behandling. Om det er noen som tror det er én vetrinær,etter de h...