Cushings
kalles også hyperadrenokortisisme (hyper=for mye av noe, hypo=for lite) som forårsakes av overproduksjon av kortisol (1) i binyrene. Alle pattedyr har to binyrer som sitter i buken rett foran nyrene. Disse produserer mange typer hormoner, men det er overproduksjon av kortisol som er det vanligste problemet. Addisonssykdom eller hypoadrenokortisisme er det motsatte av Cushings, dvs binyrene produser for lite kortisol. Binyrene styres av hormoner som utsondres fra hypofysen. Sykdommen er vanligst hos eldre hunder, og noen raser har flere forekomster enn andre bl.a. noen terrier raser og pudler som også er overrepresentert ved Addisons sykdom (http://www.nettdyrlegen.com)
ÅRSAK CUSHINGS
Opp til 90 % av tilfellene kommer av overstimulering av binyrene, vanligvis forårsaket av godartede svulster i hypofysen. Det er vanskelig med kirurgi i hjernen, og derfor opereres denne tilstanden sjelden. Svulsten i seg selv er ikke farlig, men forstyrrer hormoninformasjonen i forhold til produksjonsmengden. (
http://www.nettdyrlegen.com
)
ÅRSAK ADDISONS
Kan skyldes en medfødt defekt, en autoimmun sykdom, svulst i binyrene eller en infeksjon/betennelse i binyrebarken. Betennelser eller svulster i hypofysen kan også medføre svikt i binyrebarken. (Knævelsrud, Torunn. 2004.)
Det går an å fremkalle sykdommen ved å gi for mye kortisontabletter over tid. Da slutter kroppen å produsere kortisol og mangel oppstår når hunden ikke lenger får tilført kortison. Dette er grunnen til at kortisonbehandling skal trappes ned og ikke avsluttes brått. (
http://www.nettdyrlegen.com
)
SYMPTOMER CUSHINGS
De symptomene man først legger merke til er øket tørst og urinproduksjon, samt at hunden røyter mye. Ofte øker appetitten og hundene blir store i buken. Fedme, svakhet, muskelsvinn, nervøse symptomer, pusteproblemer, økt pigmentering, tynn hud og forkalkninger i huden forekommer også. Kortison er immundempende og derfor reduseres også immunforsvaret. (
http://www.nettdyrlegen.com
)
SYMPTOMER ADDISONS
Dårlig matlyst, svakhet, depresjon og dorskhet, vekttap, oppkast og diaré, langsom puls. (Knævelsrud, Torunn. 2004.) Rytmeforstyrrelser på hjertet, dehydrering, lavt blodsukker. (
http://www.nettdyrlegen.com
)
DIAGNOSE CUSHINGS
En blodprøve kan gi ledetråder ved at nivået av hvite blodceller er lavere enn normalen. Leververdiene er for høye (spesielt ALP, alkaliske fosfataser) og blodsukkeret er forhøyet. En morgenurinprøve på hunden din som du leverer inn til veterinæren kan være en god start for å finne ut om kortisolproduksjonen er for høy. Ved å måle mengden kortisol i forhold til mengden kreatinin (2), får man en oppfatning om hvilken tilstand nyrene er i. Dersom antakelsene stemmer, går man videre til en test der man provoserer binyrene med en substans som heter dexametason. Dvs man måler kortisoninnholdet i blodet før man gir medisinen, det samme gjør man 3, 6 og 8 timer etterpå. Kortisolverdiene man da får vil vise om binyrene reduserer produksjonen slik de skal gjøre, eller om dexametason ikke gir noen endring av verdiene. Dette er typisk for Cushings. Avhengig av svaret kan man tolke om det er en svulst i hypofysen eller i binyrene. Metoden kalles lav-dose-hemmingstest eller dexametasontest. Dersom man mistenker at svulsten sitter i binyrene bør man fortsette med en ultralydundersøkelse av binyrene. Ved tegn på svulster bør man også lete etter metastaser (3) i lever og lunger. (
http://www.nettdyrlegen.com
)
DIAGNOSE ADDISONS
En blodprøve kan tas for å hjelpe til å stille diagnosen. Ved Addisons er kaliuminnholdet for høyt, natrium for lavt. Blodmangel kan også oppdages men er vanskelig ved dehydrering. Noen ganger kan man også finne at andelen hvite blodlegemer er forhøyet.
Nyreverdiene (urea og kreatinin) stiger også ofte pga dehydrerning. Det gjør også leververdiene (ALAT og ALP). For å være helt sikker gjøres en ACTH (4) stimulering som betyr at man først tar en blodprøve for å finne ut hvor mye kortison hunden normalt har i blodet. Deretter settes en sprøyte med ACTH og en ny blodprøve tas etter 1 ½ time hvor man måler forskjellen i kortisonkonsentrasjonen. Dersom hunden har Addisons vil nivået av kortison fremdeles være veldig lavt mens en frisk hund har fått økt mengde av kortison i blodet. (
http://www.nettdyrlegen.com
)
TRADISJONELL BEHANDLING CUSHINGS
For de fleste hunder velger man medisinsk behandling. Tidligere brukte man en type cellegift (Lysodren) for og ”drepe” binyrebarken. Medisinen ble gitt en gang i uken og kontrollert med blodprøver. Nå benyttes vanligvis Triolstan som stenger ned kortisolproduksjonen midlertidig. Den gis daglig og har mindre bivirkninger enn tidligere behandlingsmetode. Når man slutter å gi medisinen starter kortisolproduksjonen igjen. Ved oppstart av behandlingen tar man regelmessige prøver av binyrenes funksjon, vanligvis hver 2. uke for å kontrollere at man gir riktig dose. Når resultatene er tilfredsstillende betyr det at riktig dosering er funnet og hunden trenger da oppfølging 1–2 ganger i året. Man bør alltid ha kortisontabletter tilgjengelig når man behandler en hund med Cushings. Dersom man overbehandler kan hunden få plutselige symptomer på Addisons sykdom med symptomer som svakhet, oppkast, besvimelse og langsom puls. Kroppen har da fått for lite kortison og må tilføres en tilmålt dose.
Dersom sykdommen forårsakes av en svulst i binyrene kan man overveie operasjon. Binyrene sitter dog helt inntil hovedpulsåren, så det er en veldig komplisert operasjon og derav risikofylt. I utlandet fjernes også hypofysesvulster med kirurgi. Dette er en meget avansert operasjon.
(
http://www.nettdyrlegen.com
)
TRADISJONELL BEHANDLING ADDISONS
Kortisontabletter og regelmessige blodprøver.
FOREBYGGENDE
Den eneste måten å forebygge Cushings/Addisons på er å slutte å avle på disse linjene. (
http://www.nettdyrlegen.com
)
NATURMEDISINSK BEHANDLING CUSHINGS
HOMEOPATI
(Couzens, Tim. 2006)
Tablettene administreres ved å løses dem opp i litt kaldt vann. Trekkes opp i en sprøyte uten spiss og sprutes inn i munnen.
ACTH og Quercus robur
Denne kombinasjonen har vært brukt en del for å behandle Cushings .
Dose: C30, 3 tabletter 2 ganger daglig.
CARDUUS MARIANUS
Brukes som støttebehandling for leveren i alle Cushings tilfeller. Regulerer sukkermetabolismen og bedrer sirkulasjonen i kroppen som hindres av overproduksjonen av kortisol.
Dose: C6, 5 tabletter 2 ganger daglig.
ABROTANUM
Der sykdommen medfører muskelsvinn, kan dette middelet benyttes.
Dose: C30, 5 tabletter 2 ganger daglig.
THUJA
Kan tas med som et generelt tilskudd der det er en voksende svulst i hypofysen
Dose: C30, 5 tabletter 2 ganger daglig.
NATRIUM MURIATICUM
Et middel ved vekttap og økt tørste, tristhet og ønske om få være for seg selv.
Dose: C30, 5 tabletter 2 ganger daglig.
ECHINACEA
Brukes til å støtte immunforsvaret i tillegg til andre midler mot Cushings.
Dose: C30, 3 tabletter 2 - 3 ganger daglig.
NATURMEDISINSK BEHANDLING ADDISONS
HOMEOPATI (Couzens, Tim. 2006)
THYROID
Kan benyttes i alle tilfeller og gis sammen med andre midler.
Dose: D3, 3 tabletter 2 ganger daglig.
CALCAREA CARBONICUM
Brukes til dyr som er overvektige, litt trege og dorske og som kan virke deprimerte. Andre tegn er stive ledd, pelsen og huden kan virke litt usunn. Hunden kan også være uvillig til å arbeide og trene.
Dose: C30, 3 tabletter 2 ganger daglig.
GRAPHITES
Indikasjonene ligner Calc.carb.; overvektige, trege og trøtte. Hovedforskjellen er huden, hvor Graphites individene har stedvis fortykket hud med sprekker, ofte muggproblemer på beina. Pelsen virker ofte lite glansfull, ustelt og gjerne med floker.
Dose: C30, 3 tabletter 2 ganger daglig.
KALI CARBONICUM
Disse hundene er ofte av den irritable typen, stae og med en generell mangel på energi. Ofte har de eller har hatt ryggsmerter.
Dose: C30, 3 tabletter 2 ganger daglig.
SEPIA
Vanligvis regnet som et kvinnemiddel. Likegyldig, daff type som virker sliten og lei. Huden til Sepia individene er ofte fettete med fortykkede områder.
Dose: C30, 3 tabletter 2 ganger daglig.
ALUMINA
Her er huden tørr og flassete. Tredeputene kan være tørre og med sprekker. Hunden virker ofte langsom både mentalt og fysisk.
Dose: C30, 3 tabletter 2 ganger daglig.
ORDFORKLARINGER
(1)
Kortisol heter det når kroppen produserer det selv. Kortison når det blir tilført i form av piller eller væske.
(2)
Kreatinin er et nedbrytningsprodukt fra kreatinfosfat i muskel, og produseres vanligvis med en konstant hastighet i kroppen. Kreatinin elimineres ved filtrasjon gjennom
nyrene
, svært lite utskilles aktivt eller reabsorberes. Kreatininkonsentrasjonen gjenspeiler derfor relativt godt nyrens
glomerulære
filtrasjonsevne. Ved nyresykdommer som påvirker filtrasjonen vil kreatininkonsentrasjonen stige, og måling av kreatinin er nyttig for å observere nyrefunksjonen ved alvorlig nyresykdom, for eksempel
nyresvikt
. (
www.wikipedia.org
)
(3)
Metastaserer dattersvulster
(4)
ACTH,
adrenokortikotropt hormon
som dannes i hypofysens forlapp. Den viktigste faktor når det gjelder organismens tilpasning til skiftende krav. Har som oppgave å stimulere binyrebarken til å skille ut sine hormoner. (http://snl.no)
REFERANSER
http://www.nettdyrlegen.com/artikler/hund/hormonsystemet/cushings-sykdom-hund/259
/11.8.11
http://www.nettdyrlegen.com/artikler/hund/hormonsystemet/addisons-sykdom-hund/252/18.8.11
http://no.wikipedia.org/wiki/Kreatinin
Knævelsrud, Torunn (oversetter). 2004. Hundens stell og helse. Landbruksforlaget, Oslo
Couzens, Tim (2006). Homeopathy for HORSES. Kenilworth Press, Wykey House, Wykey, Shrewsbury, UK
(http://snl.no/ACTH)